Runoilijat

Runoilijat

Mukana olevat runoilijat ovat laaja otos suomalaisen runouden kentästä: mukana ovat esimerkiksi esikoisrunoilija, vielä julkaisematon tekijä sekä muutama nykyrunouden klassikkonimikin. Ulkomainostauluissa nähdään myös saamenkieliset ja ruotsinkieliset runot.

CLAES ANDERSSON

Claes Andersson on helsinkiläinen runoilija, kirjailija ja muusikko. Hän on yksi merkittävimmistä suomenruotsalaisista nykyrunoilijoistamme. Andersson on julkaissut, vuodesta 1962 lähtien, ruotsinkielellä yli 20 runokokoelmaa, joista kuusi on suomennettu. Viimeisimmissä kokoelmissaan hän käsittelee usein lakonisen koskettavasti ikääntymistä ja sairautta. Kirjallisen työnsä lisäksi Andersson on tehnyt monipuolisen uran psykiatrina, jazzmuusikkona ja poliitikkona. Lue Claesin runo!

KARI ARONPURO

Kari Aronpuroa pidetään yhtenä klassikkorunoilijoistamme. Hänen esikoisteoksensa ilmestyi vuonna 1964, ja hän on julkaissut yli kaksikymmentä runoteosta. Aronpuro on tuotannossaan anarkistinen kielellä leikittelijä. Hänen runoutensa raaka-aineeksi kelpaavat niin murre, kirjakieli, alatyyliset ilmaisut kuin tieteelliset termitkin. Kari Aronpuro on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, ja hänen tuotantoaan on käännetty yli kymmenelle kielelle. Lue Karin runo!

JUHO HAKKARAINEN

Juho Hakkarainen on tamperelainen, vielä esikoisteostaan julkaisematon, runoilija. Aktiivisena runoesiintyjänä tunnettu Hakkarainen voitti Pirkanmaan kirjoituskilpailun lyriikkasarjan vuonna 2015. Runoissaan hän pyrkii merkilliseen ja merkitykselliseen yhteyteen lukijan kanssa. Hän on kiinnostunut niin tiiviistä lyyrisestä ilmaisusta kuin laveamman proosarunon suomista mahdollisuuksista. Hakkarainen on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan Suomen kirjallisuus. Lue Juhon runo!

HARRI HERTELL

Harri Hertell on helsinkiläinen runoilija ja spoken word -artisti. Neljä runokokoelmaa julkaisseen Hertellin esikoisteos ilmestyi vuonna 2011. Esikoiskirjassaan hän ammentaa ruonouteensa urbaanista elämänmenosta, ja  hänen uudempi  tuotantonsa on kehittynyt kohti pelkistetympää luontorunoutta. Hertell tunnetaan Helsinki Poetry Connection -lavarunouskollektiivin perustajana, ja hän on myös kirjoittanut Lavaruno-oppaan. Hertellin runoutta on käännetty useille kielille. Lue Harrin runo!

NIILLAS HOLMBERG

Niillas Holmberg on runoilija, laulaja ja lauluntekijä, jonka työssä saamelaisuus on tärkeällä sijalla. Hänet tunnetaan saamelaisten oikeuksia puolustavana aktivistina. Holmbergin esikoisteos ilmestyi vuonna 2009. Hän on julkaissut kaikkiaan viisi runoteosta. Holmbergille on myönnetty useita kulttuuripalkintoja, ja hänen toinen kokoelmansa oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Runojen lisäksi Holmberg on julkaissut kaksi albumillista omia  laulujaan. Lue Niillaksen runo!

JONIMATTI JOUTSIJÄRVI

Jonimatti Joutsijärvi on tamperelainen runoilija, esseisti ja esitystaiteilija. Häntä pidetään yhtenä ikäpolvensa omaperäisimmistä lyyrikoista. Joutsijärven esikoiskokoelma ilmestyi vuonna 2007 ja hänen viimeisin teoksensa Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy vuonna 2015. Joutsijärven runoutta on kiitetty niin leikillisyydestä kuin syvällisyydestäkin. Esiintyjänä hän on tutkinut laulun kautta runon rituaalisia mahdollisuuksia. Lue Jonimatin runo!

TIINA LEHIKOINEN

Tiina Lehikoinen on tamperelainen runoilija, kirjailija ja kuvataiteilija. Hän on julkaissut viisi runokokoelmaa, joista viimeisin Multa oli ehdolla Tanssiva Karhu -runouspalkinnon saajaksi. Hänen uusin teoksensa on novellikokoelma Yksityisiä tragedioita. Lehikoinen on suomalaisen runouskentän monipuolinen toimija. Hän on kustantamo Osuuskunta Poesian aktiivijäsen ja päätoimittaa Noesis-verkkolehteä. Lehikoinen toimi aiemmin Tuli&Savu-runouslehden päätoimittajana, ja hän on myös palkittu aforistikko. Lue Tiinan runo!

MIKKO MANKINEN

Mikko Mankinen on Ylöjärvellä asuva runoilija ja kirjallisuudentutkija. Hänen esikoisteoksensa Katoa ilmestyi viime vuonna. Mankisen runoutta leimaa laaja sivistyneisyys, sanoilla leikittely ja runokuvien ryöppyävä runsaus. Mankinen on opiskellut kirjallisuustiedettä ja valmistunut filosofian maisteriksi. Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa kirjallisuudesta. Mankinen tunnetaan vahvana esiintyjänä ja oman runoutensa tulkkina. Lue Mikon runo!

RAISA MARJAMÄKI

Raisa Marjamäki julkaisi runoa ja kuvakollaaseja yhdistävän esikoisteoksensa vuonna 2010. Hän tutkii osin sattumanvaraiselta ja aforistiselta vaikuttavassa runoudessaan monesti vierauden ja vapauden teemoja. Vuonna 2014 ilmestyneen Ei kenenkään laituri -teoksensa Marjamäki latoi käsin irtokirjakkeista ja painoi sen arkin kerrallaan Heidelbergin kohopainokoneella. Marjamäki on opiskellut runoutta, ja valmistunut maisteriksi skotlantilaisesta University of St Andrews’sta. Lue Raisan runo!

ARJA TIAINEN

Arja Tiainen on pääkaupunkiseudulla asuva runoilija ja kirjailija. Pitkän uransa aikana hän on julkaissut runoja, novelleja, kuunnelmia ja kritiikkejä. Tiaisen 70-luvulla julkaistut aistilliset ja naisnäkökulmasta kirjoitetut runoteokset, kuten Palava susi ja Vallan Casanovat, loivat kirjallisen perinnön, joka kantaa yhä. Hän elää vahvaa luomiskautta edelleen. Tiainen tunnetaan myös pop-kappale Paratiisin sanoittajana. Lue Arjan runo!

JOHANNA VENHO

Johanna Venho on helsinkiläinen runoilija ja kirjailija. Vuonna 1998 julkaisun esikoiskokoelmansa jälkeen hän on julkaissut neljä runokokoelmaa sekä useita proosateoksia. Venho tutkii runoissaan esimerkiksi naiseutta, seksuaalisuutta ja runoilijuuden olemusta. Venho on toiminut Tuli&Savu -runouslehden päätoimittajana, ja hän kuuluu runouden verkkolehti Janon perustajiin. Venho on palkittu muun muassa Einari Vuorelan runopalkinnolla, ja hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Lue Johannan runo!